Alert-Incassodiensten-Blog-Informatie-Kennisbank-Incassobureau-Alphen aan den Rijn-2

Wanneer verjaard een factuur?

Oude facturen blijven niet eeuwig geldig. Als u te lang wacht met het innen van een factuur, kan een factuur verjaren. U heeft dan geen recht meer op de vordering.

Betalingstermijn versus verjaringstermijn

Op de factuur staat een betalingstermijn vermeld. Dit is de periode waarbinnen de factuur moet worden betaald. De betalingstermijn kan variëren, maar is meestal tussen de 14 of 30 dagen na de factuurdatum. De verjaringstermijn is de geldigheid van de factuur. Na het verlopen van het verjaringstermijn is een factuur niet langer opeisbaar. Het verjaringstermijn gaat in vanaf het moment dat de factuur opeisbaar wordt. Oftewel; nadat de betalingstermijn is verlopen.

“Facturen verjaren met een periode van twee jaar, vijf jaar of twintig jaar.”

Verjaringstermijnen overzicht

> U levert goederen aan consumenten - 2 jaar

Levert u goederen aan consumenten? Dan is de verjaringstermijn twee jaar. Denk hierbij aan het leveren van elektronica, meubels of kleding.

> U levert diensten aan consumenten – 5 jaar

Levert u diensten aan consumenten? Dan is de verjaringstermijn vijf jaar. Denk hierbij aan de verbouwing van een badkamer, het laten aanleggen van een tuin of een verhuisservice.

> U levert goederen en/of diensten aan bedrijven – 5 jaar

Levert u goederen en/of diensten aan bedrijven? Dan is de verjaringstermijn eveneens vijf jaar. Denk hierbij aan zakelijke dienstverlening of goederenleveringen door groothandels.

> Er is een rechtelijk vonnis – 20 jaar

Een verjaringstermijn van twintig jaar is alleen van toepassing als het gaat om een vonnis. Wanneer een zaak voor de rechter is gekomen, volgt er een vonnis. Dit vonnis is twintig jaar geldig.

Verjaring voorkomen

U kunt verjaring voorkomen door middel van ‘stuiting’. Stuiting betekent dat u door middel van een brief duidelijk aangeeft bij uw debiteur, dat u nog steeds aanspraak maakt op het nog openstaande bedrag. U moet kunnen aantonen dat deze informatie uw debiteur bereikt. Verstuur deze brief daarom altijd aangetekend. Met stuiting gaat het verjaringstermijn weer opnieuw in.

Alternatieve oplossing: verrekenen

Mocht u geen stuitingsbrief hebben verstuurd en is het termijn verlopen? Dan is de vordering verjaard. Dit betekent dat u niet langer aanspraak kunt maken op het bedrag. Echter, er is nog wel een mogelijkheid tot verrekening. Hoewel u het geld van de vordering niet meer kunt opeisen, kunt u wel een verrekening maken. Stel u bent zelf ook nog iets verschuldigd aan deze debiteur, dan mag u dat verrekenen. De bevoegdheid tot verrekenen verjaard namelijk niet.

Voorkomen is beter dan genezen

Al met al is het belangrijk om een goede administratie bij te houden en tijdig uw facturen te innen want; voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Heeft u een vraag over betalingstermijnen, verjaringstermijnen of uw factuur? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


© Alert Incassodiensten

Geplaatst in Administratie, Incasso, Juridisch, Vraag & Antwoord, Zakelijk en getagd met , , , , .

Eén reactie

  1. Zijn er dan bedrijven die het in de onzekere tijden van de laatste jaren het 5 jaar uitstellen voor er serieuze aktie wordt ondernomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *