Incasso-Fotografie-Branche-Openstaande Facturen-Incassobureau-Inschakelen

Praktijksituaties binnen de Fotografie Branche

De fotografiebranche is een creatieve branche met diverse specialismen. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen, waarbij u als fotograaf te maken krijgt met incassorecht. In deze blog schetsen we een aantal situaties aan de hand van praktijkvoorbeelden. Inclusief onze visie en tips!

Fotografie-Incasso-Productfotografie-Alert Incasso

Een grote opdracht voor productfotografie

De situatie
"Ik had een mooie grote opdracht binnengehaald voor de productfotografie van een nieuwe webshop. De onderhandelingen met het bedrijf in kwestie verliepen soepel en vlot. Ik had duidelijke afspraken gemaakt over het aantal foto's, de aanlevering ervan en alle kosten. Daar gingen ze direct mee akkoord en ook de aanbetaling stond de volgende dag al op mijn rekening. Ik ben toen voor ze aan de slag gegaan en heb alles netjes aangeleverd. Echter, nu wordt de vordering betwist. Afspraken over prijzen (die ook in de offerte staan) zijn nu ineens te hoog. En ook andere zaken worden nu betwist. Ik had een extra tarief voor het fotograferen op locatie. Nu doen ze alsof dat nooit is besproken. Wat moet ik nu doen?"
- Freelance Fotograaf

Ons advies
In dit soort situaties is de sterkte van de zaak afhankelijk van wat er is opgenomen in de offerte en de algemene voorwaarden. Met een schriftelijk akkoord op de offerte, verstuurde algemene voorwaarden en een goede uiteenzetting van de opdracht, zal dit zeker een sterke zaak zijn. Wij lopen graag de zaak met u door voor advies en een juist actieplan.
- Alert Incassodiensten

Bruidsfotografie-Incasso-Openstaande-Vordering-Praktijksituatie-Alert Incassodiensten

Een onbetaald fotoalbum

De situatie
"Mijn expertise is het fotograferen van huwelijken. Wanneer gewenst maak ik voor mijn klanten een volledig fotoboek. Meestal neem ik dit gelijk mee in de offerte. Enige tijd geleden had ik een klant die achteraf toch nog een fotoboek wilde laten maken van hun bijzondere dag. Ik denk dat ze erachter kwamen, dat het best veel werk is om dit in elkaar te zetten. Dit was niet meegenomen in de offerte, maar natuurlijk heb ik dit voor hun gerealiseerd. Ze hebben het fotoboek zelfs bij mij opgehaald. Toen had ik al een onderbuik gevoel, maarja je gaat uit van de goedheid van de mens. Nu betalen ze de factuur voor het fotoalbum niet. Ze proberen verwarring te zaaien 'de factuur is al betaald'. Ja, de factuur van de fotoshoot, maar niet van het album. Ze zijn niet tot moeilijk bereikbaar en ik denk dat ze hopen dat ik het erbij laat zitten. Nou mooi niet dus!"
- ZZP Bruidsfotograaf 

Ons advies
Een geleverd fotoalbum valt onder de levering van goederen. Wanneer er goederen zijn geleverd, dient hiervoor te worden betaald. Ervan uitgaande dat kan worden aangetoond dat deze bestelling is geplaatst en geleverd, is dit zeker een goede zaak voor een incassoprocedure. Wij helpen graag verder. (Extra tip: vervolgopdrachten die voortkomen uit een eerdere opdracht altijd schriftelijk bevestigen inclusief een bevestiging van de prijsafspraak).
- Alert Incassodiensten

Basiscursussen fotografie

De situatie
"Naast mijn eigen werk als fotograaf heb ik een passie voor lesgeven. Sinds een aantal jaar geef ik basiscursussen fotografie. Mijn klanten kunnen zelf kiezen hoe ze de betalingen doen. Niet iedereen heeft de financiële middelen om in één keer het volledige bedrag te voldoen, daarom heb ik de optie dat mensen maandbedragen overmaken. Nu heb ik een cursist die de basiscursus bij mij volgt. Echter, ze loopt al flink achter met de betalingen, maar ze komt wel iedere keer trouw naar de cursus toe. Kan of moet ik haar weigeren of moet ik iets anders doen? Er begint spanning te ontstaan en dat is niet bevorderlijk voor de sfeer van de groep."
- ZZP Fotograaf Allround

Ons advies
Dit soort situaties zijn altijd lastig. Wat u kunt doen, hangt volledig af van wat er in de overeenkomst en voorwaarden staat. Staat er bijvoorbeeld iets in uw Algemene Voorwaarden over het eenzijdig beëindigen van een overeenkomst? Of staat er iets over bijzondere situaties met betrekking tot een verstoorde relatie? Afhankelijk van de redelijkheid van de persoon in kwestie is het wellicht al voldoende om alleen een waarschuwing/pre incasso te versturen. Afhankelijk van de situatie, kunnen we een passende aanpak toepassen.
- Alert Incassodiensten

Bent u werkzaam als fotograaf en heeft u te maken met een klant die de factuur niet betaalt? Neem gerust contact op voor advies. Wij kijken graag hoe wij u kunnen helpen.


© Alert Incassodiensten | Incasseren is ons vak

Geplaatst in Branche informatie, Incasso, Praktijkverhalen, Zakelijk en getagd met , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *