Particuliere Incass Online Aankopen - Retourrecht - Garantie - Niet ontvangen goederen-

Online aankopen


Geldvorderingen op het gebied van webshops komen veel voor. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat een bestelling wel is betaald, maar vervolgens niet wordt geleverd. Eveneens komen we situaties tegen waarbij een bestelling wordt geannuleerd of geretourneerd, maar het aankoopbedrag niet wordt teruggestort.

Wat kunnen wij voor u betekenen:

  • Advies geven over uw zaak/kwestie.
  • U helpen met het opbouwen van een dossier.
  • Bemiddelen tussen de partijen.
  • De webshop in kwestie in gebreke stellen en een incassoprocedure starten.

Hoe meer u schriftelijk kunt aantonen, hoe sterker uw zaak. Bij geldvorderingen omtrent online aankopen, is de sterkte van uw zaak afhankelijk van de aantoonbare bewijzen die u heeft. Heeft u een dilemma met een online aankoop? Vraag vrijblijvend advies.

Particuliere-Incasso-Online-Aankopen-Netflix-Webshops-Jurdisch-Incasso

Checklist: Is een webshop betrouwbaar?

100% garantie is er natuurlijk nooit, maar er zijn een aantal dingen die u kunt doen, wanneer u een webshop niet kent en er iets wilt bestellen.

1. Check de gegevens van de website

Staan er contactgegevens vermeld? Zo ja, waar is het bedrijf gevestigd? Webshops buiten de EU, bijvoorbeeld China, hebben een hoger risico dan webshops binnen Nederland. Wanneer er geen duidelijke contactgegevens op de website staan vermeld, is dat een rode vlag. Wie moet u immers contacteren, wanneer er zich een probleem voordoet? Webshops met alleen een contactformulier en geen vermelding van hun eigen gegevens, vormen een groter risico. Bedrijven binnen Nederland zijn verplicht een KvK-nummer op de website te vermelden, zodat u weet met wie u zaken doet.

2. Heeft de webshop een beveiligde verbinding?

De meeste serieuze webshops zullen een beveiligde verbinding hebben. Dit kunt u herkennen aan het slotje bovenaan bij de website url. Is het slotje gesloten, dan wijst dat op een beveiligde verbinding. Is het slotje open, dan is dat een reden tot voorzichtig handelen.

3. Is er een keurmerk?

Er zijn verschillende keurmerken in omloop voor webwinkels. Te denken aan Thuiswinkel waarborg, Keurmerk Webshop of Qshop. Het is geen gegeven dat webwinkels zonder keurmerk niet betrouwbaar zijn, maar een keurmerk draagt wel bij aan betrouwbaarheid. Let wel op, soms vermeld een webshop een keurmerk zonder daadwerkelijk te zijn aangesloten. Wanneer u een keurmerk ziet, kunt u dit nakijken bij het bedrijf achter het keurmerk. De database is openbaar en daardoor kunt u nagaan of de webshop daadwerkelijk is aangesloten.

4. Check het aanbod

Is de omschrijving van het product/de dienst duidelijk en volledig? Is de prijs realistisch? In de regel geldt; als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Check daarom altijd de beschrijvingen die bij het product vermeld staan.

5. Check de voorwaarden

Check altijd de algemene voorwaarden, zodat u niet voor verassingen komt te staan. Bijvoorbeeld: welke voorwaarden hanteert de webshop bij retourneren?

6. Check via Google of er negatieve recensies zijn

Wanneer u een webshop niet kent, kunt u de naam van de webshop Googelen. Mochten er (veel) negatieve reviews zijn, zullen die naar voren komen.

7. Betalingsmethode

Wanneer u alleen vooruit kunt betalen, is het ook een reden om voorzichtig te zijn. Kunt u alleen direct overboeken naar een buitenlands rekeningnummer, dat is een mega rode vlag. De meeste webshops hebben een mogelijkheid tot achteraf betalen. Binnen de Nederlandse wetgeving is dat zelfs verplicht.

8. Twijfelt u: doe een check voor meldingen bij de politie

De politie heeft een database die openbaar te raadplegen is met meldingen omtrent handelssites en webshops. Als er al eerder een melding is gedaan, komt het in deze database. Waneneer u twijfelt aan de betrouwbaarheid van een webshop, kan het geen kwaad hier een blik op te werpen: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html

Wanneer de desbetreffende site niet in de database naar voren komt, wil niet zeggen dat een site automatisch betrouwbaar is. Het zegt alleen dat er momenteel geen meldingen bekend zijn. Blijf uw gezonde verstand gebruiken. Komt de desbetreffende site wel naar voren? Denk dan 3x na of u verder gaat met uw aankoop/transactie. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

 

Wij staan voor u klaar

Alert Incassodiensten kan u adviseren en begeleiden naar een oplossing. Indien nodig, kunnen we voor u bemiddelen en verweer schrijven. Neem contact met ons op of stuur alle informatie naar info@alertincasso.nl.