Particulier Incasso Geleend Geld aan vrienden, familie en kennissen

Geleend geld


Geld lenen aan een vriend of familielid komt vaak voor. Wanneer dit geld vervolgens niet wordt terugbetaald, ontstaat een vervelende situatie, meestal complex van aard. Wat kunt u hiermee? In dit soort situaties is het van belang dat u kunt aantonen dat u dit geld aan die persoon heeft geleend. Schriftelijk bewijs maakt dat u grond heeft om op te staan. Wij kunnen u adviseren en met u bespreken wat de juiste aanpak is.

Welke mogelijkheden zijn er?

Bij particuliere geldkwesties is het van belang om eerst de situatie in kaart te brengen. Aan wie heeft u geld uitgeleend, wat was het bedrag en in hoeverre kunt u dit onderbouwen met bewijs. Alert Incassodiensten helpt u graag verder. Wij kunnen u adviseren en met u bespreken wat de juiste aanpak is. Is er genoeg bewijs om een zaak te starten, dan kunnen wij het dossier voor u opbouwen en voor u aan de slag gaan.

Wel of geen geld uitlenen?

Geld uitlenen aan vrienden, familie of geliefden is altijd een risico. Zeker wanneer dit gebeurd op basis van goed vertrouwen. Wanneer er niets schriftelijk is vastgelegd, kunt u niet aantonen dat u geld heeft uitgeleend en dat dit geld moet worden terugbetaald. Natuurlijk is het nobel om een vriend in nood financieel te steunen, als u deze middelen beschikbaar heeft. Wij zullen ook niet zeggen; leen nooit geld uit. Wel hebben we wat tips uiteengezet om dit op een zo goed mogelijke manier te regelen.

Particuliere-Incasso-Geld-Lenen-Alert-Incassodiensten

Tips voor het uitlenen van geld

1. Vraag waarvoor de ander geld nodig heeft.

Wanneer iemand vraagt of hij/zij geld van u kan lenen, daar hoeft niet altijd veel achter te zitten. Wellicht bent u samen naar een evenement en is de persoon in kwestie zijn/haar portemonnee vergeten. Wanneer iemand vraagt om geld van u te lenen, voel u vrij om te vragen waarvoor die persoon het nodig heeft. Natuurlijk is het nobel om iemand te helpen, maar het is wel situatie afhankelijk of iemand ook echt geholpen is met het geleende geld. Iedereen kan onverwachte kosten tegenkomen en daardoor een moeilijk maand hebben. Echter, wanneer geldproblemen en schulden structureel terugkomen, is het wellicht beter om de persoon in kwestie te helpen zijn/haar administratie op orde te krijgen. Of door te verwijzen naar instanties die daarbij kunnen helpen.

 2. Kunt u zelf het betreffende bedrag missen?

Één van de grootste valkuilen bij het uitlenen van geld, is wanneer u geld uitleent dat u eigenlijk niet kunt missen. Een reservering voor het één en het ander aan aankomende kosten bijvoorbeeld. Het advies van menig financieel adviseur luidt; leen geen geld dat u zelf niet kunt missen.

 3. Leg afspraken goed en schriftelijk vast.

Mondelinge afspraken kunnen niet worden bewezen. Zelfs een bankoverschrijving van uw account naar het rekeningnummer van de persoon aan wie u geld heeft geleend, is onvoldoende bewijs. Wie zegt dat het een lening betrof en geen gift? Zolang u niet zwart op wit kunt aantonen dat u recht heeft op het geleende geldbedrag, heeft u geen sterke zaak. Deze schriftelijke bewijzen, hoeven niet alleen een contract of overeenkomst te betreffen. Appverkeer met conversaties waarin de persoon aan wie u geld heeft geleend erkent dat het een lening is, maken de zaak ook sterker.

4. Sla een adviseur in de arm voor grotere geldbedragen.

€ 50,-, € 500,- euro of € 5.000,- is een groot verschil. Voor het uitlenen van grotere geldbedragen is het aan te raden om advies in te winnen bij een adviseur. Dan kan alles op papier goed worden geregeld.

5. Wacht niet te lang met het verrekenen van voorgeschoten bedragen.

Een gedeeld Netflix account, een voorgeschoten rekening in een restaurant. Om dilemma’s te voorkomen is het aan te raden om voorgeschoten bedragen niet te lang te laten liggen. Verreken ze direct met een tikkie of betaalverzoek, zodat beide partijen nog weten waarvoor het voorgeschoten bedrag was en beiden nog weten dat het betaalt dient te worden.

6. Wat zijn de consequenties wanneer er niet wordt terugbetaald?

Het uitlenen van geld is één ding, maar wat gebeurd er als dit bedrag niet wordt terugbetaald? Bedenk van te voren wat voor invloed dit zou kunnen hebben. Stel het zet familiebanden op scherp of zou kunnen leiden tot een vriendenruzie, bedenk dan goed welke voor- en nadelen het zwaarste wegen.

Particuliere-Incasso-Onterechte Incassobrief - Juridisch Advies Particulier

Wij staan voor u klaar

Alert Incassodiensten kan u adviseren en begeleiden naar een oplossing. Indien nodig, kunnen we voor u bemiddelen en verweer schrijven. Neem contact met ons op of stuur alle informatie naar info@alertincasso.nl.