Kunst, Cultuur & Entertainment Branche

In een notendop:
Wat zijn belangrijke aandachtspunten binnen deze branche met het oog op incassorecht:

  • Zorg voor goede Algemene Voorwaarden en houdt een oog op intellectueel eigendom & royalty’s.
  • Zorg voor een goede administratie en pas op voor het laten verjaren van facturen.
  • Zorg ervoor dat uw klant up-to-date blijft bij opdrachten op uurbasis.
  • Zorg voor schriftelijk akkoord bij meerwerk.

Uitgebreide toelichting

De branche kunst, cultuur & entertainment is gericht op creatieven, die werkzaam zijn in een kunstenaarsbeweging. Hieronder vallen onder andere beeldend kunstenaars, dansers, schrijvers, fotograven, dichters, songwriters, illustratoren en artiesten. Allemaal beoefenen ze een creatief beroep.

Deze branche wordt ook wel de creatieve industrie genoemd. Feitelijke cijfers tonen aan dat de meeste ondernemers in deze branche zzp'er zijn en alleen werken. Dat maakt deze sector op juridisch vlak en daarmee ook met het oog op incassorecht, een kwetsbare doelgroep.

Incassorecht-Kunst-Cultuur-EntertainmentBranche-Incassoburau-Branche-Informatie-2

Voorwaarden, intellectueel eigendom & royalty’s

De maker bezit het intellectueel eigendom van werk hij/zij creëert en maakt. In de meeste gevallen blijft dit intellectueel eigendom ook bij de maker. Wanneer dit werk wordt verkocht, of het nu om een script voor een toneelstuk of om een illustratie gaat, komen daar gebruikerslicenties bij kijken. Oftewel royalty’s. Er wordt duidelijk uiteengezet voor welke doeleinden een bepaald werk mag worden gebruikt, hoe vaak het mag worden gebruikt, etc.

Wanneer deze afspraken worden overschreden, volgt een nieuwe factuur voor deze ‘buiten het contract vallende’ toepassingen. Mocht een factuur vervolgens niet worden betaald, kan een incassobureau worden ingeschakeld. Daarbij is dus van belang dat duidelijk in de overeenkomst naar voren komt, dat de factuur terecht is.

Incassorecht-Kunst-Cultuur-EntertainmentBranche-Incassoburau-Branche-Informatie-3

Verjaren van facturen

Meer dan gemiddeld zien we in deze branche dat facturen dreigen te verjaren. Wanneer uw factuur is verjaard, kunt u niet langer aanspraak maken op de vordering (lees hier meer over verjaring). Het is daarom van groot belang om een goede administratie bij te houden, op tijd uw facturen te versturen en te innen.

Incassorecht-Kunst-Cultuur-EntertainmentBranche-Incassoburau-Branche-Informatie-4

Werken op uurbasis; houdt uw klant up-to-date

Bij creatieve processen in opdracht is het vaak lastig van tevoren een tarief te bepalen. De kosten van een product of dienst ligt in het creatieve werkveld vaak gebonden aan de uren, die nodig zijn om een project te realiseren. Echter, de mate van details, mate van toepassingen en bijkomende royalty’s maken het soms lastig van te voren een definitieve prijs te bepalen. Daardoor wordt er vaak gekozen voor een uurtarief.

Wij zien regelmatig conflicten over vorderingen ontstaan, omdat de klant het uiteindelijke factuurbedrag te fors vindt. Door tussentijds goed uw klant op de hoogte te houden van de reeds bestede uren, komt uw klant aan het einde niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Incassorecht-Kunst-Cultuur-EntertainmentBranche-Incassoburau-Branche-Informatie

Meerwerk: zorg voor schriftelijk akkoord

Nog even een extra illustratie maken voor dat ene project, nog even wat aanpassingen in dat ene script. Telefonisch doorgegeven opdrachten die ‘even snel’ uitgevoerd moeten worden. Zorg dat deze schriftelijk worden bevestigd.

We komen het regelmatig tegen; ‘nee hoor, daar heb ik geen opdracht voor gegeven’. En ondanks dat mondelinge afspraken wettelijk bindend zijn, zijn ze moeilijk aantoonbaar. Daardoor is het lastig te bewijzen, dat u recht heeft op het factuurbedrag van dit meerwerk. Zorg daarom altijd voor een schriftelijke bevestiging & akkoord opdracht.


Incassobureau nodig?

Alert Incassodiensten helpt u graag verder.

Alert-Incassodiensten-Adres-Incassobureau-Alphen aan den Rijn-2