“Waar mensen samenwerken, ontstaan conflicten.”


“Waar mensen werken, worden fouten gemaakt.
Waar mensen samenwerken, ontstaan conflicten.”

Over mondelinge afspraken en het Nederlands Recht.


We beginnen dit artikel met een scherpe stelling. Niet om te concluderen dat alles altijd fout gaat. Evenmin willen we zeggen dat mensen nooit kunnen samenwerken. Met deze stelling willen we u aan het denken zetten.

Te vaak krijgen wij onvolledige dossiers aangeleverd. Vervolgens kunnen we voor deze klanten geen sterke zaak opbouwen, wat zonde is. Te vaak krijgen wij te horen ‘dat hebben we mondeling afgesproken.’

Ondernemers zijn in de veronderstelling dat mondelinge toezeggingen voldoende zijn. Ze werken al jaren voor een bepaalde klant en hebben nog nooit problemen ondervonden. Daarnaast weten ze dat mondelinge afspraken rechtsgeldig zijn.

Mondelinge afspraken
We willen het graag nog een keer aangeven. Mondelinge afspraken zijn inderdaad rechtsgeldig, maar voor een rechter biedt dit (zonder meerdere getuigenverklaringen) geen meerwaarde. Want hoe kunnen mondelinge afspraken worden bewezen? Ze zijn immers alleen mondeling toegezegd. Oftewel, een rechter kan niet zoveel met mondelinge afspraken en daardoor zal de zaak zwak zijn.

Nog nooit problemen gehad
Het is fijn als u goed kunt samenwerken met andere partijen en u het goed kunt vinden met uw klanten. Toch biedt dit geen enkele garantie voor de toekomst. Zakelijke conflicten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Van onvrede over de prijs, tot geschillen in gemaakte fouten en wie daarvoor verantwoordelijk is. Het zijn de momenten dat beide partijen terug moeten vallen op de elementen die te bewijzen zijn. Hoe sterker uw zaak is op papier, hoe beter wij u kunnen helpen.

Zakelijke afspraken maken en bevestigen Alert Incasso

De tip die u direct kunt toepassen
Als u bij het lezen van dit artikel een onderbuik gevoel krijgt, omdat u zich herkent in het maken van mondelinge afspraken, dan is het nu tijd voor actie.Vanuit onze kant zien we het liefste dat voor iedere afspraak, meerwerk, aanvullende prijzen etc. netjes een offerte wordt gemaakt  + akkoord. Maar wij zijn ook realistisch. We zien dat daar lang niet altijd tijd voor is en in sommige branches past het gewoon niet in de cultuur om non-stop met offertes te komen. Daarom een laagdrempelige tip die u wel direct kunt toepassen:

Als u een mondelinge afspraak maakt, bevestig dit direct schriftelijk op een wijze die voor u en uw klant het snelste en makkelijkste is. Dit hoeft niet een hele offerte te zijn, dus kan ook een snelle WhatsApp zijn met de mondelinge afspraak.

Als uitgangspunt kunt u dit aanhouden:
Wie doet wat, waar, wanneer tegen welke prijs?

Uiteraard is een officiële meerwerkofferte beter, maar ‘iets is beter dan niets’. Een appje of mailtje met een beschrijving en een tijdsindicatie + tarief, is al vele malen beter dan alleen een mondelinge afspraak.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag of heeft u een andere vraag omtrent incassorecht? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.


© Alert Incassodiensten| Incasseren is ons vak

Geplaatst in Actueel, Administratie, Incasso, Juridisch, Zakelijk en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *