Incasso-Bureau-Informatie-Incassoservice-Incassotraject-Incassotraject-Blog-1

Niet alle incassobureaus zijn slecht

In het nieuws is momenteel veel ophef over incassobureaus. De consumentenbond spreekt over “praktijken die niet verboden zijn, maar moreel gezien niet door de beugel kunnen”. Ze doelen daarmee op incassobureaus die consumenten concept dagvaardingen sturen en dreigen met maatregelen waarvoor ze niet bevoegd zijn. Daardoor jagen ze, volgens de consumentenbond, de consumenten de stuipen op het lijf.

Alert Incassodiensten vindt het jammer dat incassobureaus zo negatief in beeld komen. Natuurlijk spreekt het voor zich dat incassobureaus zich aan de regels moeten houden en geen dingen kunnen eisen waartoe ze niet bevoegd zijn. De Nederlandse wet geeft duidelijk aan wat incassobureaus wel en niet mogen en aan welke regels ze zich moeten houden. Niet alle incassobureaus zoeken de vage grijze vlakken op of werken volgens een moreel in twijfel te trekken werkwijze. Dat mag ook best worden gezegd.

Alert Incassodiensten werkt met name met ondernemers, maar ook daar komt terughoudendheid jegens incassobureaus regelmatig voor. Een eerdere slechte ervaring met de werkwijze van een incassobureau, zorgt voor algemeen wantrouwen in incassobureaus. Door als incassobureau openheid van je werkwijze te geven en duidelijk te zijn over je kosten, neem je dit wantrouwen wel weer weg, maar het is jammer dat veel ondernemers door eerdere negatieve ervaringen of negatieve berichtgevingen terughoudend zijn.

Voor incasso’s gericht op consumenten zal de werkwijze per incassobureau enorm verschillen. Ieder incassobureau moet werken binnen de kaders van de wet, maar daarbinnen is nog veel zelf in te vullen. Natuurlijk is het doel om een vordering betaald te krijgen, maar er zijn verschillende manieren om daartoe te komen. Direct met een zweep de vloer aanvegen en zo snel mogelijk iemand voor de rechter slepen is een manier, maar dat hoeft niet meteen de beste manier te zijn.

Het vervelende bij incassobureaus is dat het geen beschermt beroep is. Iedereen kan een incassobureau beginnen, ook mensen die er totaal geen verstand van hebben. Dat leidt tot een grote kloof in kwaliteit en dat is jammer, want incassobureaus die onder de maat leveren, houden het negatieve beeld van een incassobureau levend.

Strengere eisen aan incassobureaus kunnen in de basis al veel problemen voorkomen. Een incassobureau op een zolderkamertje met nog niet eens een wetboek op de plank, dat zijn praktijken die niemand moet willen. Voor kwesties als incassobureaus, die onterechte eisen in conceptdagvaardingen aan consumenten sturen, is eigenlijk maar één goede oplossing; de wetgeving aanpassen en daarmee de werkkaders van incassobureaus beter afbakenen.


© Alert Incassodiensten, 2016

Geplaatst in Algemeen, Incasso, Zakelijk en getagd met , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *