De Wereld van incassobureaus - Een blik in de wereld van incassobureaus

Een blik in de wereld van incassobureaus

Een incassobureau mag worden ingeschakeld, wanneer iemand een factuur niet op tijd betaalt. Na een herinnering kan een bedrijf een incassobureau inschakelen, die met de vordering aan de slag gaat.

Geen beschermd beroep

In de basis kan iedereen een incassobureau starten, het is geen beschermd beroep. Wanneer u een incassobureau nodig heeft, is het raadzaam om te kijken naar de werkwijze van het incassobureau dat u op het oog heeft.

Wettelijk bepaalde kosten & vrij te bepalen kosten

Er zijn wettelijke bepalingen voor het berekenen van incassokosten en wettelijke rente. Een incassobureau mag nooit hogere incassokosten berekenen, dan wettelijk is bepaald. Vergoedingen die incassobureaus voor hun eigen verdiensten berekenen, mogen ze wel zelf bepalen. Er zijn incassobureaus die werken op basis van no cure no pay. Veelal hebben deze incassobureaus wel weer hogere kosten wanneer een vordering wordt binnengehaald. Andere incassobureaus werken weer op basis van een percentage over de hoofdsom of vragen op een andere manier een vergoeding.

Bij veel incassobureaus zijn deze vergoedingen nog uitgebreid met verschillende voorwaarden. Denk aan een extra tarief voor betwiste vorderingen, verschillen tussen consument en zakelijk of voor vorderingen die ouder zijn dan een jaar. Deze kosten mogen ze berekenen en invullen naar eigen inzicht.

Incassobureau nodig?

Mocht u een incassobureau nodig hebben, kijk dan altijd even naar de manier waarop zij hun tarief berekenen. Wanneer ze werken op basis van no cure no pay, is het aan te raden om te bekijken hoe ze de kosten verder berekenen, wanneer een vordering wordt binnengehaald. Kijk eveneens of er nog aanvullende tarieven worden gehanteerd.

Zelf aangeschreven?

Bent u aangeschreven door een incassobureau? Dan kunt u altijd controleren of de berekende incassokosten voldoen aan de wet.

Berekent een incassobureau te hoge incassokosten? Spreek het desbetreffende incassobureau daarop aan. Het beste kunt u schriftelijk op de vordering reageren, waarbij u de te hoge incassokosten benoemt en eist dat de incassokosten worden gecorrigeerd.

Werkwijzen van incassobureaus

De manier waarop (vrijgestelde) tarieven worden bepaald, hangt vaak nauw samen met de werkwijzen en voorwaarden. Is een incassobureau heel goedkoop of op basis van No Cure No Pay? Dan zien we in de voorwaarden vaak veel uitzonderingen & uitsluitingen. Het voortraject is veelal vereenvoudigd en bestaat uit zo min mogelijk manuren. Andere voorwaarden zijn bijvoorbeeld op het gebied van een Gerechtelijke Procedure. Wanneer een vordering in het voortraject niet wordt binnengehaald en u wilt geen Gerechtelijke Procedure starten, dan zijn er veel incassobureaus die daar kosten voor berekenen. Eveneens aan het intrekken van een vordering, wanneer blijkt dat bepaalde informatie mist of onjuist is, voor verweer schrijven etc.

Hoe kies ik een incassobureau?

Het is lastig om in één oogopslag de voor- en nadelen van verschillende incassobureaus naast elkaar neer te leggen. Niemand kan vertellen hoe een bepaalde vordering tot een oplossing komt. Wellicht betaalt uw debiteur na de eerste aanmaningsbrief, maar misschien wordt de vordering betwist en volgt er verweer schrijven. Het is van te voren nooit 100% te beoordelen waar u het goedkoopste uit bent. Goedkoop kan duurkoop zijn, eveneens kan duur te duur zijn.

Ons advies

Voor het kiezen van een incassobureau adviseren wij om te kijken naar de combinatie van tarieven en werkwijze. Welke werkwijze spreekt u het meeste aan en kunt u zich vinden in de gestelde tarieven? Op basis van die vergelijking kunt u een incassobureau kiezen en een vordering indienen. De praktijk zal vervolgens uitwijzen of u met het gekozen incassobureau zaken blijft doen of dat u verder gaat zoeken.

Over ons

Incasosbureau nodig? Alert Incassodiensten helpt u graag verder.

Onze Diensten

Kijk wat wij voor u kunnen betekenen.

Meer informatie

Onze tarieven

Wij zijn helder over onze tarieven.

Meer informatie

Onze werkwijze

Zo gaan wij te werk.

Meer informatie

© Alert Incassodiensten | Incasseren is een vak

Geplaatst in Actueel, Algemeen, Incasso, Particulier, Zakelijk en getagd met , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *