Particuliere-Incasso-Geld-Lenen-Alert-Incassodiensten

5 risico’s van ‘No Cure No Pay’

In dit artikel benoemen we de grootste risico's van 'No Cure No Pay'

Wanneer u informatie zoekt over incassodienstverlening, komt u grote verschillen tegen in de tarieven. Eveneens is er veel onduidelijkheid over de exacte kosten die incassodienstverleners berekenen. Bij de zoektocht naar informatie is er een term die u gegarandeerd tegenkomt; 'No Cure No Pay'.

In een voorgaand blogartikel 'Wat is ‘No Cure No Pay’?' zijn we uitgebreid ingegaan op de definitie van deze term. Kort en bondig betekent het ‘geen oplossing, geen betaling’. Dat houdt in dat een klant pas hoeft te betalen, wanneer de vordering is binnengehaald. Eveneens behandelen we deze term in ons artikel "Waarop moet ik letten bij het kiezen van een incassobureau?", waarbij we adviseren niet te gefocust te zijn op No Cure No Pay. In dit artikel leggen we uit waarom.

1. "Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook"

Een veel gezegde uitspraak en er zit absoluut een kern van waarheid in. Welk bedrijf werkt voor niets? Of het nu over het leveren van diensten gaat of het leveren van goederen. Niemand werkt gratis. De term 'No Cure No Pay' is daarom te mooi om waar te zijn. Om deze reden zitten de kosten vaak ergens anders weggestopt of wordt er heel weinig tijd in een dossier gestoken. Gratis werk, doet niemand.

2. 'No Cure No Pay' kent strenge voorwaardes

Wat we bij de meeste 'No Cure No Pay' incassotrajecten zien, zijn veel randvoorwaarden. Het traject neemt veelal alleen vorderingen aan die in perfecte staat zijn en wijst alle andere vorderingen af. Denk aan voorwaarden als vorderingen die niet ouder mogen zijn dan een (half) jaar, die niet worden betwist, die geen financieel risico vormen, etc.

Alle vorderingen die niet aan deze randvoorwaardes voldoen, gaan een 'incasso op maat' of 'regulier incassotraject' in. En dat reguliere traject is niet op basis van 'No Cure No Pay'. Andere mogelijkheden zijn extra toeslagen voor vorderingen die niet deze perfecte staat hebben. Bijvoorbeeld een toeslag van € 55,- per dossier wanneer deze ouder is dan een jaar of € 75,- toeslag voor vorderingen die worden betwist. We zien het allemaal voorbij komen.

3. 'No Cure No Pay ' alleen voor particuliere debiteuren

Wat we ook veel tegenkomen zijn 'No Cure No Pay' incassotrajecten, maar alleen wanneer uw debiteur een particulier betreft. Is uw debiteur een bedrijf of instantie, dan komt u niet in aanmerking voor 'No Cure No Pay' en gelden er andere tarieven.

4. Niet inlezen, geen bedrijfscheck, enkel 1 standaardbrief

Een andere manier om 'No Cure No Pay' mogelijk te maken, is zo goedkoop mogelijk het voortraject te doorlopen. De kosten die een incassobureau maakt, worden zoveel mogelijk beperkt. Dit kan door enerzijds te besparen op tijd en anderzijds door te besparen op kostenposten. Wat we dan zien is dat er geen bedrijfscheck wordt uitgevoerd, geen KvK-uittreksel wordt aangeschaft, slechts 1 briefje voor de vordering wordt verstuurd (bespaart verzendkosten), tijd besparen door niet in te lezen in het dossier, etc.

Het voortraject wordt zo veel mogelijk uitgekleed, zodat wanneer een debiteur niet overgaat tot betaling, de gemaakte kosten van de incassodienstverlener beperkt zijn. Of deze summiere aanpak de juiste aanpak is voor openstaande vorderingen, daar kan over worden gediscussieerd.

5. Provisie achteraf over de hoofdsom (percentage)

Nog een voorbeeld van semi-verborgen kosten. Vaak staat het wel vermeld in de algemene voorwaarden, maar het liefste ergens ver weg. Wat we regelmatig zien bij No Cure No Pay trajecten is een provisie over de hoofdsom. Het incassotraject zelf is dan wel gratis, maar dit provisiepercentage kan nog voor best wat kosten zorgen.

De maximale incassokosten die uw debiteur moet betalen, liggen wettelijk vast. Daar valt niks aan te veranderen. Echter, een provisie over de hoofdsom die u als opdrachtgever moet betalen, dat ligt vrij voor eigen invulling. De percentages die worden berekent lopen ver uiteen en zijn vaak afhankelijk van de hoofdsom.

Een voorbeeld van provisies die we tegenkomen. 12% provisie voor vorderingen tussen de € 5000,- en € 10.000,- euro voor zakelijke debiteuren. Stel u heeft een vordering van € 8000,- dan betaalt u € 960,- provisie wanneer de vordering is binnengehaald in het 'No Cure No Pay' voortraject. Dat is nogal wat.

Onze visie over 'No Cure No Pay'

Alert Incassodiensten kiest er bewust voor om niet op basis van 'No Cure No Pay' te werken. Daarmee willen we niet zeggen dat iedere incassodienstverlener die dit wel doet, een verkeerde keuze maakt. In de basis probeert iedere incassodienstverlener te werken op een werkwijze die zij passend achten. Wij willen alleen de risico's benadrukken die wij veel tegenkomen bij deze werkwijzen en toelichten waarom wij als incassobureau zelf een andere werkwijze kiezen.

Meer over de door ons gehanteerde tarieven leest u op onze tarievenpagina. Eventuele vorderingen kunt u eenvoudig bij ons indienen via ons incassoformulier.


© Alert Incassodiensten | Incasseren is ons vak

Geplaatst in Actueel, Incasso, Zakelijk, ZZP en getagd met .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *