Bouw & installatiebranche

In een notendop:

wat zijn belangrijke aandachtspunten binnen deze branche met het oog op incassorecht:

  • Zorg voor goede Algemene Voorwaarden.
  • Maak altijd een opdrachtovereenkomst/offerte en zorg voor schriftelijk akkoord.
  • Maak en teken altijd vooraf een offerte bij meerwerk.
  • Zet betalingsafspraken altijd op papier en zorg dat deze afspraken duidelijk zijn.
  • Let op, bovenstaande punten zijn extra belangrijk wanneer u onderaannemer bent, die zelf ook weer partijen/zzp'ers inhuurt.

Uitgebreide toelichting

De bouw en installatiebranche is een grote branche binnen Nederland. Alert Incassodiensten heeft veel klanten die binnen deze branche vallen. Van stukadoren tot glaszetters en van schilders tot elektriciens. Met het oog op openstaande facturen en incassorecht, zijn er een aantal zaken die we binnen deze branche veel tegenkomen en die aandacht verdienen.

Bouw-Branche-Incasso-Informatie-Checklist-Belangrijke-Punten-2

Algemene Voorwaarden

Binnen deze branche kom je allerlei bedrijfssoorten tegen. Veel ondernemers werken als zzp’er in deze branche. Sommige zzp’ers hebben hier bewust voor gekozen, anderen gedwongen omdat ze ten tijde van de crisis niet veel andere opties hadden. Naast zzp’ers kom je veel kleine bouwbedrijven tegen en eveneens zijn er een aantal grote spelers in het spel. Projecten zijn vaak opgebouwd uit aannemers en onderaannemers, wat ieder project op juridisch vlak weer uniek en anders maakt.

Daarom zijn Algemene Voorwaarden een belangrijke factor binnen deze branches. Nog steeds komen wij ondernemers (met name zzp’ers en kleine bedrijven) tegen, die al jaren werken zonder Algemene Voorwaarden. En inderdaad, dit kan jaren goed gaan, maar ergens komen ze een keer een probleem tegen. Wij kunnen het daarom niet vaak genoeg zeggen; zorg voor Algemene voorwaarden en zorg dat deze op de juiste manier worden aangeboden. (Lees hier meer over de eisen omtrent Algemene Voorwaarden)

Bouw-Branche-Incasso-Informatie-Checklist-Belangrijke-Punten

Afspraken omtrent meerwerk

Zeker binnen deze branche is er vaak sprake van meerwerk. Bij een renovatie van een oud pand komt men tot de ontdekking dat het dak toch slechter is dan verwacht en dat deze volledig vervangen moet worden. Bij het vernieuwen van de badkamer blijkt dat de leidingen toch niet liepen zoals van tevoren was ingeschat en dat er grote aanpassingen nodig zijn om het plan te kunnen realiseren. Dit soort ontdekkingen worden binnen deze branche constant gedaan. En dat is logisch, je kunt niet alles van tevoren inschatten. Met het oog op incasso’s, is het wel belangrijk hoe dit wordt aangepakt.

Te vaak komen wij situaties tegen, waarbij meerwerk mondeling wordt toegezegd. Puntje bij paaltje komt er een discussie over dit meerwerk. ‘Daar heb ik geen akkoord voor gegeven’, is een veelgehoorde uitspraak. Daarom is het zo belangrijk om bij meerwerk (zeker wanneer de kosten meer zijn dan 10% van het totaalbedrag), op papier vast te leggen. Maak een aanvullende offerte voor meerwerk en laat de klant (of dit nu een particulier is of B2B), tekenen voor akkoord.

Incassorecht-Bouw-Incassoprocedure-Branche-Informatie-Alert-Incassodiensten

Afspraken omtrent betalingen

Natuurlijk kunnen er binnen deze branche kleinere projecten zijn, maar over het algemeen zijn dit projecten waarbij grotere bedragen om de hoek komen kijken. Naast het hebben van duidelijke Algemene Voorwaarden is het eveneens van belang goede afspraken te maken omtrent betalingen en de betalingstermijn.

Tussenaannemer-Renovatie-Badkamer-Facturering-Factuur-Incasso

Onderaannemer die zelf ook weer partijen/zzp'ers inhuurt? Extra risicogroep

Voor iedereen geldt dat Algemene Voorwaarden van belang zijn, dat er getekende offertes moeten zijn en afspraken over de betaling. In onze ervaring is dit extra belangrijk wanneer u een onderaannemer bent die zelf ook weer partijen en/of zzp'ers inhuurt. Reden hiervoor is dat u als het ware in het midden staat. Wij hebben het meermaals meegemaakt. Kleine bouwbedrijven die worden ingehuurd door een grote jongen en, omdat ze zelf niet alles aankunnen, zelf weer bepaalde taken uit handen geven aan andere partijen/zzp’ers. Het is een constructie van contracten, samenwerkingsovereenkomsten en afspraken en ondertussen gaat al het werk gewoon door.

De reden waarom deze groep een extra risico vormt, is dat wanneer er een conflictsituatie komt, deze groep het snelst gedupeerd wordt. De onderaannemer krijgt geld van de hoofdaannemer, die is ergens niet tevreden over en betaalt niet uit, maar ondertussen moet de onderaannemer wel de zzp’ers/derde partijen betalen. Juridisch gezien hebben de grote bedrijven vaak meer financiële middelen voor het voeren van rechtszaken dan de middelgrote & kleine bedrijven. Dit maakt dat onderaannemers in vervelende posities geplaatst kunnen worden. De Algemene Voorwaarden, offertes en afspraken die schriftelijk aantoonbaar zijn, vormen het vangnet wanneer plat gezegd ‘de pleuris uitbreekt’.


Incassobureau nodig?

Alert Incassodiensten helpt u graag verder.

Alert-Incassodiensten-Adres-Incassobureau-Alphen aan den Rijn-2